CranioSacraalTherapie-Achterhoek

  Bewustwording door aanraking

Wat is Craniosacraaltherapie

 

Craniosacraaltherapie is een ontspanningstherapie waarbij spanningen in het bindweefsel behandeld worden. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door bindweefsel. Beperkingen in het bindweefsel kunnen op veel plaatsen in het lichaam klachten geven. Door ontspanning in het bindweefsel is de interne beweging van het lichaam weer mogelijk waardoor het zelfherstellend vermogen wordt gestimuleerd. 

 

Craniosacraaltherapie is ontstaan uit osteopathie en gaat ervan uit dat het lichaam een eenheid is. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel. Dit bindweefsel ( fascie) kan gezien worden als een soort laken waar de schedel, het ruggenmerg, botten, spieren gewrichten bloedvaten en de zenuwen in gevouwen zitten. Beperkingen in het bindweefsel kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam Dit betekent dat bijvoorbeeld bij de oorzaak van het probleem in de nek kan zitten, maar ook net zo goed ergens anders in het lichaam. Het bindweefsel geeft stevigheid en bescherming, maar zorgt ook voor beweeglijkheid. Om te kunnen leven moeten we vrij kunnen bewegen. Leven is Bewegen.

 

Het Craniosacraal systeem

Het craniosacraal systeem bestaat uit vliezen ( membranen) en hersenruggenmerg vloeistof ( cerebrospinale vloeistof), die de hersenen en het ruggenmerg omgeven en beschermen. Het strekt zich uit van de botten van de schedel, aangezicht en mond ( craniale deel ) tot aan de botten van het bekken ( sacrale deel).

 

Het Craniosacraal ritme

Binnen het craniosacraal systeem neemt de hoeveelheid vloeistof via een ritmische productie regelmatig toe en af waardoor drukverschillen ontstaan. Deze drukverschillen veroorzaken de ritmische beweging van het hersenvlies en daardoor de bewegingen van de schedel. We noemen dit het craniosacraal ritme. Een ervaren therapeut kan dit ritme overal op het lichaam voelen. Het ritme geeft de therapeut informatie over het functioneren van het craniosacraal systeem. Als dit systeem goed functioneert heeft het een positieve invloed op de ontwikkeling en de werking van de hersenen en de zenuwen. Een storing binnen dit systeem kan tot een breed spectrum van symptomen leiden.