†††††††††††††††††††††††††† CranioSacraalTherapie-Achterhoek

† Bewustwording door aanraking

Hoe werkt het

 

Zelfgenezend vermogen

Elk lichaam heeft een zelfgenezend vermogen, wat heel goed zichtbaar is bij bijvoorbeeld een wondje. Normaal gesproken zorgt het lichaam† er zelf voor dat het wondje weer heelt. Maar door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte, operatie, verkeerde voeding, stress of emotionele belasting kan het zelfgenezend vermogen van het lichaam verzwakt zijn waardoor het hulp nodig heeft om van de klachten af te komen.

Een craniosacraaltherapeut kan deze hulp bieden waardoor het zelfgenezend proces van het lichaam weer ingang wordt gezet en beperkingen in de weefsels zich kunnen herstellen.

 

 

Behandeling

 

Er zijn in principe twee behandelingsmogelijkheden:

 

10 stappen protocol

Hierin wordt een systematische, structurele beoordeling en behandeling van het hele lichaam gegeven. Bij elke stap neemt de therapeut ter plaatse de spanningen in het bindweefsel waar en probeert die te ontspannen.

 

Somato Emotionele Release.

†Door zachte aanraking onderzoekt de therapeut spanningen in het bindweefsel. Hierbij is belangrijk dat de cliŽnt en zo ontspannen mogelijke lichaamshouding aanneemt wat een goede waarneming van het lichaam bevordert. Door de zachte behandeling van de gespannen gebieden en door het eigen invoelend vermogen van de cliŽnt, kunnen in de loop van de tijd snelle of geleidelijke veranderingen plaatsvinden. Misschien voelt de cliŽnt in bepaalde gebieden warmte of kou, spanning of ontspanning, of komen her herinneringen boven die gepaard kunnen gaan met het loskomen van emotionele gevoelens. Ook kan het zijn dat het lichaam tijdens de behandeling spontaan bepaalde houdingen inneemt of bepaalde bewegingen uitvoert. Sleutel woorden hierbij zijn Begrip, Respect en Aandacht van de therapeut. Hij of zij zal aanbieden om te praten over datgene wat de cliŽnt waarneemt en voelt. Echter de cliŽnt bepaalt altijd zelf of die daarover wil praten of niet. De therapeut heeft de rol van begeleider. De therapeut begeleidt de cliŽnt bij het onderzoeken naar de betekenis van de spanning in zijn lichaam en helpt deze een andere kijk op zichzelf en zijn klachten te krijgen.

 

Tijdens de behandeling ligt de cliŽnt gekleed op tafel, op een zacht matras in een behaaglijk warme behandelruimte. De tijdsduur van een behandeling is ongeveer een uur. Om het lichaam de tijd te geven te reageren op de behandeling, hoeft de behandelfrequentie meestal niet hoog te zijn. Deze wordt in overleg bepaald.